Funkce uživatele
Moje oblíbené nemovitosti Moje filtry Upravit profil Vložit inzerát Dotazy
Region
mapa

O krok zelenější. Jak na eko bydlení?

Chcete žít více v souladu s přírodou a snížit svou ekologickou stopu? Plánujete zelenější domácnost nebo rovnou pasivní dům? V našem přehledu najdete snadné i komplexnější nápady pro vylepšení své eko karmy.

15. 5. 2024, redakce
O krok zelenější. Jak na eko bydlení?

Kroky pro udržitelnost, které můžete udělat hned dnes

Třiďte odpad – ulevíte planetě a ušetříte místo v popelnici na směsný odpad. Biologické zbytky pak můžete kompostovat v domácím či zahradním kompostéru a dále je využít. Na vzniklý odpad myslete už během nákupu, preferujte vlastní opakovatelně použitelné obaly před těmi jednorázovými (lahve, tašky, sáčky apod.).

Nesviťte zbytečně – i když už nejspíš máte doma všechny žárovky vyměněny za úspornou variantu, nenechávejte nikde svítit jen tak. Pokud jste zapomnětliví, využijte pohybové senzory, automatické časovače, ovládání světel na dálku či aplikaci pro chytrou domácnost.

Neplýtvejte vodou – kohoutek utahujte nejen při čištění zubů, ale i při napouštění vany: sprchováním spotřebujete výrazně méně vody. Relativně čistou vodu z oplachování zeleniny a podobně můžete využít k zalévání či úklidu. Ve splachovací nádržce toalety lze nastavit menší objem napouštění, čímž ušetříte další drahocenné litry pitné vody.

V zimě nepřetápějte – v pobytových místnostech je vhodné klima o teplotě 20–22 °C, v ložnici nebo kuchyni stačí asi o 3 °C méně. Větrejte intenzivně několikrát denně a nenechávejte teplo unikat pootevřenou ventilačkou.

Uklízejte šetrně – vyměňte domácí chemickou laboratoř za přírodní, ale přesto velmi účinné čisticí prostředky: jedlou sodu, kyselinu citronovou, ocet či žlučové mýdlo.

Nakupujte s rozmyslem – promýšlejte materiál i původ výrobku. Noste domů nejlépe jen místní výrobky z udržitelných a co nejpřírodnějších materiálů. Recyklujte a upcyklujte, hledejte nová využití pro staré věci a nebojte se nakupovat z druhé ruky nebo si věci pro jednorázové činnosti půjčovat.

Na zahradě – využijte sílu slunečního svitu i v noci pomocí solárních lamp. Dešťovou vodu zachytávejte do vhodných nádrží a využijte ji na zalévání, pro zahradní sprchu či po filtraci jako užitkovou v domácnosti.

Náročnější ekologická řešení, která se vyplatí

Naše další tipy pro ekologickou domácnost se týkají samotné stavby a vybavení domu.

Kvalitní izolace – udržujte doma příjemné klima pomocí dobře těsnících vchodových dveří, moderních vícekomorových oken a zateplení fasády či střechy.

Materiály čerpejte z přírody – a to jak při stavbě, tak při zařizování interiéru. Moderní eko domy se kromě dřeva, kamene, kovu, keramiky, betonu a skla pyšní také bioplasty, bambusem, papírovým kartonem či stavebními materiály s organickými složkami.

Vytápějte a ochlazujte efektivně – kromě moderního zdroje vytápění vám pomůže i chytrý termostat. Místo nákupu klimatizace myslete na směr pohybu slunce po obloze a vhodné stínění.

Úsporné spotřebiče – investujte do úsporných hlavic a perlátorů, které snižují množství použité vody. Myslete na ekologii při pořizování velkých i malých spotřebičů a vybírejte z ekologičtějších modelů s nízkou spotřebou.

Vlastní zdroje – inspirujte se off-grid bydlením a zajistěte si vlastní zdroj vody a elektrické energie z alternativních zdrojů. Výrazně tak snížíte své provozní náklady.

Moderní technologie šetří zdroje

Nové technologie přinášejí úsporné možnosti vytápění, získávání energie z alternativních zdrojů, recyklace materiálů a celkového snížení nákladů a ekologických dopadů stavby a provozu domu. Ekologičtějším chováním ušetříte nejen své náklady, ale zejména přírodu.